h1
     
       
sp  

Nu-roma zene és elektronikus balkáni felhangok az A38-on

2007-09-20. csütörtök 21:00 óra

Szeptember 20-án este kilenckor az A38 Hajón lép fel a !DelaDap egy igazi, húzós-zúzós estre vár, viharos roma muzsikával kevert elektronikus tánczenével. A világhír felé masszívan törő cseh-osztrák-bolgár-magyar zenekar már járt Magyarországon, mára valóságos kultusz alakult ki körülöttük. Utánuk a balkáni népzenével bőséggel átitatott DJ-szettjeiről ismert Dunkelbuttot láthatjuk.

  DelaDap
 
A DelaDap együttes

A bővérű roma népzenét rafinált elektronikával ötvöző nemzetközi brigád idén másodszor lép fel az A38 Hajón, ezúttal a fiatal bécsi producer és DJ, Dunkelbunt társaságában. A hagyományos cigány népzenét korszerű elektronikával vegyítő nu-roma mozgalom zászlóshajója, a !DelaDap, a Prágából Bécsbe származott zenész és ötletzsák, Stani Vana elsöprő sikerű projektje alaposan átalakult az elmúlt években.

A magyar zongoristával, Barkóczy Tiborral (aki Louie Austen zenei agytrösztjeként is hírnevet szerzett) alapított zenekar igencsak kibővült, és egy komplett közép-európai koncertkavalkáddá nemesült. A zenekarnak tavaly jelent meg második albuma, melyen sodró lendületű, vad és táncos számok sorjáznak. Nem véletlen, hogy a !DelaDap a „nu roma” műfaj válogatáslemezeinek állandó kedvence. Szerb gitáros és roma énekesnők, magyar kannás, szlovák bőgős és hegedűs... Igazi táncos őrület várható tehát. Akik idén áprilisban a hajón voltak, amikor a !DelaDap játszott, tudhatják, hogy a zenekar elképesztő színpadi produkciót képes nyújtani - akik nem voltak ott, azoknak garantált a meglepetés.

Ugyanezen az estén lép fel a Dunkelbunt, azaz Ulf Lindemann, aki Hamburgban kezdte zenei szárnypróbálgatásait, de a kétezres évek elején annyira lenyűgözte Bécs akkoriban a csúcsra érő, villódzó, multikulturális elektronikus zenei élete, hogy székhelyét áttette az egykori császárvárosba. Az ifjú Ulf valósággal beleszeretett a sokfajta hatásba, különösen a balkáni területekről kivándoroltak gazdag zenei tradíciójába. Dunkelbunt hamar beilleszkedett a bécsi szcénába, és jellegzetes, elektronikával, erőteljes ritmusokkal és balkáni népzenével bőséggel átitatott szettjei hamar nagy népszerűséget hoztak számára. Ám nem csak DJ-ként és remixerként tevékenykedett, hanem évekig dolgozott első nagylemezén, az idén májusban megjelent Morgenlandfahrton (azaz Keleti utazáson).

A lemez alapja Ulf 2005-ös Bécs-Isztambul biciklitúrája, ami egyfajta modern népzenei gyűjtésként és samplingtúraként is felfogható. Az albumon hallható az út közben kötött rengeteg barátság eredménye, vendégművészként megjelenik a Fanfare Ciocarlia, az Amsterdam Klezmer Band, Harry Stojka vagy MC Killo Killo. A Morgenlandfahrt éppoly változatos, mint a Balkán zenei világa: balkáni népzene, dub, elektró, klezmer, roma muzsika, szerb és román rezesbanda-hangulat, török dallamok kavarognak rajta, mindez kitűnő és remekül táncolható formában. Dunkelbunt a délkelet-európai zenék nagy gyűjtője, úgyhogy mostani DJ-szettjében jó pár csemegére akadhatunk.

Időpont: 2007. szeptember 20. csütörtök 21:00 óra
Helyszín: A38 hajó
Pontos cím: Budapest, Petőfi híd budai hídfő
Weboldal: www.a38.hu

 

  sp