Áldozat - engesztelés : : kortárs képzőművészeti kiállítás

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület és a Zsidó Múzeum immár második alkalommal rendez kortárs képzőművészeti kiállítást. A kiállítás 2005 februárjában Áldozat - engesztelés címmel kerül megrendezésre, az áldozathoz és az engeszteléshez kapcsolódó gondolatokat dolgozza fel. Különböző kulturális háttérrel rendelkező kortárs képzőművészeket kértünk fel, a cél az volt, hogy aktualizáljuk és felhívjuk a figyelmet e fogalomkörre, mely a ma emberénél is a lelki élet legbelsőbb rétegeit mozgatja meg. A felkérés új művek létrejöttét inspirálta, nem tartalmazott műfaji megkötést, így a legkülönbözőbb műfajokon keresztül történt a téma feldolgozása.

A művészek saját stílusukban és felfogásukban közelítették meg az alapgondolatot. Néhányan a fogalompár történeti változásait térképezték fel, Balla Attila és Szirtes János állatfigurák és a tűz, a legősibb vallások motívumaiból indultak ki. Többen (Baranyai András, Chesslay György, Fehér László, Für Emil, Magén István, Neuberger István, Szotyory László, Sváby Lajos, Valkó László) fordultak az ószövetségi értelmezéshez, az isten és ember közötti szövetséget vizsgálva. Gellér B. István, Haraszty István, G. Heller Zsuzsa, Klimó Károly műveiben nehéz közös vizuális elemeket találni, de mind a négy műben közös, hogy az idő és a történelem kontextusába helyezte a témát. Az egyén és az élő környezet kapcsolatát Bukta Imre és Dévényi Mónika természeti motívumokon keresztül mutatja be. Gábor Áron, Gáyor Tibor és Győri Márton a fogalmakat festészeti problémákra értelmezték. Egy újabb nézőponból az áldozat és az engesztelés nemcsak vallási fogalomként fogható fel, hanem lelki folyamatként is. Pszichológiai megközelítéssel az ember belső világát térképezik fel Bikácsi Daniela, Galambos Tamás, Kopasz Tamás, Kőnig Frigyes, Pál Csaba és Radák Eszter alkotásai. Boros Tamás, Fajó János, Maurer Dóra, Nádler István, Szűcs Attila és Thury Levente művei a fogalmit metafizikus szintre emelve, a valóságon túli létezőről adnak hírt.

A kiállítást színes reprodukciókkal ellátott katalógus kíséri. Külön kiemelendő, hogy a katalógus kitűnő szakemberek elemzéseivel egészíti ki a kortárs képzőmvészeti alkotások befogadását és némileg túllépve eredeti szerepén, példatárként szolgálhat a vizuális önképzéssel foglalkozó látogatók számára.

Üveges Krisztina

Feldmájer Péter, elnök
Magyar Zsidó Kulturális Egyesület

Nógrádi Péter
MAZSIKE - Festészetet Kedvelők Köre

Magyar Zsidó Múzeum - 1077 Budapest, Dohány utca 2